domingo, 29 de marzo de 2015

RESENYA: Cremeu Barcelona! de Guillem Martí

1 comentario:
 



Autor/a: Guillem Martí
Editorial: Columna
Edición: 2015
Páginas: 601
Género: Històrica



Sinopsis
En una polsosa estació d'autobusos, a Ciutat de Mèxic, en Miquel espera l'arribada de la seva dona, Teresa, que no veu des de fa deu anys, i de la seva filla, que no coneix. Mentre les espera rememora amb amargor els esdeveniments que l'han portat fins a aquest lloc.

Els seus records el porten al gener del 39, dies abans que l'exèrcit rebel entrés a Barcelona.La República agonitza i la guerra està perduda, i la ciutat és ja una ombra del que era: el que pot fuig a la frontera i el que no espera resignat la sort del vençut. En aquestes condicions arriba l'ordre del Komintern d'arrasar la ciutat, destruir les vies de comunicació i centres neuràlgics d'energia, aigua i transport, per no deixar res dempeus a l'enemic. Miquel Serra, membre del PSUC i conseller de la Generalitat és l'encarregat de dur a terme aquesta ordre de terra cremada. Però en Miquel, en aliança amb en Corbacho, un sergent madrileny veterà de l'exèrcit republicà, i jugant-se la vida, boicoteja aquests plans i salvaguarda la ciutat.


Opinión personal
Empieza con... "Ciutat de Mèxic, setembre del 1946 Hi ha molt de sol, al D.F., a l'estiu. D'acord, potser no tant com ell es pensava quan va arribar a aquell país, ja fa un parell d'anys, amb el cap ple d'imatges d'immensos barrets de coloraines, poblets polsegosos i recremats i deserts de pedres afilades i cactus incisius, però Déu n'hi do."

Cremeu Barcelona! és una novel.la històrica desenvolupada d'una forma perfecta, això sí, no la recomane per a aquelles persones que no els agrade aquest gènere, ja que conté prou dades, noms i referències.

Es nota que l'autor ha portat un camí d'investigació per a elaborar-la, cosa que facilita la lectura, ja que a mesura que avances, tot cobra més realisme, és com si estigueres dins, entre les pàgines i els carrers de Barcelona.

"Sap perfectament com havia arribat a estimar-lo, ella. Però també sap que es va enamorar de l'home que va ser. I l'espanta que ara la decebi tant aquesta ombra en la qual s'ha convertit, que ja no sigui capaç d'estimar-lo més. El terroritza. No suportaria llegir la decepció en els seus ulls. Haver d'admetre que, després de tot, sí que l'ha perduda. Que sobreviure no ha estat suficient. Que hi ha llocs als quals no es pot tornar mai, per molt que es desitgi o es necessiti tornar-hi."

Tot cobra major desig de continuar llegint sabent que ha passat, que són fets reals i és que, Guillem Martí ho enllaça tot sense deixar ninguna corda solta, un altre punt a favor.

La història s'alterna amb moments de relacions amoroses que donen encara més vida a Cremeu Barcelona! Tot descrit amb una realitat abrumadora.

"Quan perdem la guerra, Miquel, quan ho perdem tot i no hi hagi cap més remei que tornar a començar del no-res, quina altra cosa ens quedarà millor que els fills? Els nens, i l'esperança que ells ho sàpiguen fer millor del que ho hem fet nosaltres.
Ell sent un nus a la gola. Si alguna vegada l'arriba a perdre no se'n sortirà pas. De cap de les maneres."

Comença i acaba en el mateix lloc, fent que la trama siguen records d'una persona que realment salvà més que Barcelona. 

Pel que fa als personatges, tots són reals i l'autor els descriu a cadascú d'una forma diferent, amb els seus propis matissos. A més, tots ells evolucionen al llarg de la novel.la. Dir també que tenen diferents registres, és a dir, hi ha que parlen en castellà, altres en català, i també amb el grau d'estudis que porten o com la vida els ha tractat. 

Sens dubte, Guillem Martí té una pluma que eclipsa, que ens fa traslladar-nos al passat, i viure aquells anys tan crucs però que formen part de nosaltres.

"L'home enamorat fins al moll de l'òs, en canvi, buscava desesperadament qualsevol escletxa que servís per exonerar-la del pitjor dels delictes. 
S'ha passat tota la nit al llit, al seu costat. Contemplant la delicada sinuositat d'aquella esquena, que podria dibuixar fins i tot amb els ulls clucs. Escoltant la dolça cadència de la seva respiració. Olorant la fragància neta que destil.la una pell que ha acariciat tants cops."

Acció, conspiració, traició, amistat, amor... tot el que es va viure aquells dies en una Barcelona que sangra i està a punt de morir.

Termina con... "S'abracen. I riuen. I ploren. Ell l'aparta un moment per mirar-se-la ben mirada i li diu, amb un nus en la gola, que és gairebé tan bonica com la seva mare. 
I, just en aquell precís instant, la Teresa sap que, a partir d'ara, tot els anirà bé."


Lo mejor, els personatges i com son descrits els fets.
Lo peor, no li trobe res.

En definitiva, Cremeu Barcelona! és una novel.la històrica que encantarà a aquells i aquelles que els agrade el gènere. Una història real que ens fa tornar al passat. Guillem Martí té qualitat literària perfecta per a fer-nos participants d'una Barcelona apunt de convertir-se en cendres.


Nota: 4'25/5 Gràcies a Columna

1 comentario:

 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff